skip to Main Content
Slapp Billig Unna Etter Grov Vold

Slapp billig unna etter grov vold

En guttegjeng i 15 og 6 års alderen terroriserte i fjor deres nærmiljø p tøyen-området i Oslo. En av dem var særdeles brutal. Han og kameraten angrep en mann i Tøyenparken etter en mindre krangel. Han tok opp en murstein og knuste mannens kjeve med den. Ved en annen anledning ble en 82 år gammel mann overfalt, dyttet, sparket og slått utenfor hjemmet sitt. I følge VG ble de to mest brutale guttene dømt til henholdsvis 360 og 330 timers samfunnsstraff.

Mannen som fikk en murstein i ansiktet slapp ikke unna like lett. Han pådro seg brudd i kinnbeinet, overkjeven og øyehulen. Han har i dag store problemer med hukommelsen, ifølge Dagsavisen. Til avisen sier han at livet hans er blitt et smertehelvede. Og han glemmer ofte å holde avtaler med sykehus og psykologer.

Av frykt for å bli oppsøkt på vaktmesterjobben på skolebygg i Tøyen-området, sluttet han og flyttet. I dag har han verken jobb eller fast adresse. «Jeg har operert inn metall i halve ansiktet. Jeg har problemer med synet og sliter med å lese. Jeg har kraftig hodepine. Hver gang jeg våkner på den siden, får jeg kraftig migrene. Jeg spiser daglig fire til åtte tabletter med Paralgin forte og Valium», fortalte 36-åringen i vitneboksen. Han søkte bistandsadvokat, men fikk avslag. For å huske tidspunktet for rettssaken, ble han hentet og fulgt av sin tidligere arbeidsgiver som støttet ham gjennom vitneforklaringen.

«Samfunnstraff virker ikke avskrekkende mot brutale gjengmedlemmer,» mener lederen for Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo. Hun mener de burde fått en straff som kunne virket avskrekkende og gi et klart signal om at grov vold ikke er en bagatellmessig sak. «Med så forsiktige straffereaksjoner sender samfunnet ut et feil signal, og faren er stor for at disse unge guttene vil være like brutale nær straffen er sonet,» mener hun.

Samfunnsstraff, er et alternativ til fengselsstraff på inntil ett år, og innebærer at domfelte blir satt til et visst antall timers samfunnsnyttig arbeid i sin fritid, og i tillegg står under tilsyn av kriminalomsorg i frihet.

Margit Lømo reagerer også svært sterkt på at offeret ikke har fått bistandsadvokat. «Det er ufattbart at ofrene ikke får bistandsadvokat som kan hjelpe til med oppreisning og dekning av utgifter. Det er en stor skam. Hvorfor bry seg om straff i det hele tatt når ingen bryr seg om den som blir utsatt for volden,» spør hun retorisk.

Back To Top