skip to Main Content
Har Funnet Ny Modell For å Håndtere Traumer

Har funnet ny modell for å håndtere traumer

Den tidligere israelske hærens psykolog, Moshe Farchi, har utviklet en enkel, men likevel effektiv modell for å håndtere traumer som reduserer posttraumatisk stressproblemer (PTSD). Profesjonelle, samt lekmenn, blir aktivt trent i sin metode over hele verden, skriver Breaking Israel News. Posttraumatisk stress syndrom er en alvorlig psykisk lidelse som også rammer mange nordmenn som har vært usatt for traumatiske opplevelse som voldtekter, alvorlig vold eller faresituasjoner i krig.

“Etter flere tiår med terror og krig har Israel mer enn sin andel av erfaring med traumer,” bemerket Dr. John A.I. Grossman, leder av LIBI USA, IDFs offisielle velferdsfond, til Breaking Israel News. “Å ta vare på soldatvelferdighet er vårt oppdrag, og i forlengelse bidrar og forebygger PTSD til produktive sivile. Dette er en viktig oppdagelse. ”

Forsvarsdepartementets leder, generaldirektør Hezi Mashita, fortalte nylig Knessets utenriks- og forsvarsutvalg at de for tiden leverer PTSD-behandlinger for 4 649 funksjonshemmede veteraner fra IDF som lider av sjokk.

Gjennom flere tiår med involvering i Israels konflikter, anerkjente Farchi at en stor del av PTSD er den umiddelbare følelsen av hjelpeløshet og nummenhet som folk opplever etter et angrep. “Det motsatte av hjelpeløshet er effektiv handling,” beskriver Farchi. “Derfor må vi først og fremst aktivere personen, for å redusere hjelpeløsheten.”

Denne aktiveringen, som nå har vært vitenskapelig bevist å hjelpe, inkluderer å spørre den traumatiserte personen konkrete spørsmål for å gi ham eller henne muligheten til å ta avgjørelser, og minne dem om at de fortsatt har kontroll over deres liv.

Farchi testet sin teori i løpet av 2014s konflikt mellom Israel og arabiske terrorister i Gazastripen, kjent som Operation Protective Edge. Farchi dro til Israels sørlige by Ofakim, som ble rammet spesielt hardt av raketter fra Gaza. Innbyggere som fikk Farchi intervensjon viste ingen forekomst av PTSD i månedene etter krigen.

Metoden kan læres med et par timer med trening, noe som gjør det tilgjengelig for profesjonelle og lekmenn. Farchi har allerede utdannet fagfolk i Tyskland, Filippinene, Argentina og England, skriver Breaking Israel News. “Dessverre når terror nå de fire verdenshjørner,” bemerket Grossman.

Psykiatere som bruker Farchis metode for å “tilbakestille” en person i det daglige livet etter en traumatisk hendelse gjennom samtale og beslutningsprosesser, har funnet at den har både umiddelbare og langsiktige positive effekter i motsetning til andre metoder. Selv om det ikke er en psykiatrisk behandling, er det en prosess som kan gjøres i løpet av få minutter, og får pasienten til å tenke og ta beslutninger i stedet for å fokusere på sine følelser. Dette frigjør dem fra følelsen av hjelpeløshet fra PTSD og bringer dem raskt tilbake til et fungerende nivå.

“De to hovedmålene i Farchi-systemet er å raskt returnere en person til å være funksjonell på en måte som vil redusere risikoen for å bli drept, og redusere risikoen for mer alvorlige forstyrrelser i fremtiden, som for eksempel PTSD,” forklarer løytnant oberst Dr Ariel Ben Yehuda. Folke i livstruende situasjoner har en tendens til å føle seg forvirret, ensom, frossen eller desorientert. Farchis metode retter seg mot disse problemene.”

Farchi system implementeres for tiden som en del av IDF soldaters medisinske opplæring.

“Vi vet at ofre for rakettsjokk og PTSD har enorme byråkratiske hindringer for å bevise deres manglende evne til å fungere normalt,” sier Grossman til Breaking Israel News. “Hvis vi kan unngå problemet med denne enkle, men kraftige metoden, gjør vi virkelig en tjeneste til Israel, landets soldater og borgere over hele verden.”

Back To Top