skip to Main Content
Du Kan Straffes Dersom Du Forsvarer Deg Med Pepperspray

Du kan straffes dersom du forsvarer deg med pepperspray

Unngår du å bli ranet eller voldtatt fordi du bruker pepperspray kan du blir straffet for volden du har utøvd mot raneren eller seksualforbryteren. Det opplevde en 17 år gammel dansk jente fra den danske byen Sønderborg tidligere i år.

Jenten fortalte politiet at hun ble overfalt av en engelskspråklig mann nær et asylmottak som forsøkte å rive buksene av henne. Hun klarte å forhindre voldtekten ved å sprøyte pepperspray på angriperen. Nå risikerer hun en bot for ulovlig bruk av pepperspray, skriver Daily Mail. Selv om boten er liten har saken vakt internasjonal oppsikt.

På Facebook står brukere i kø for å tilby den unge danske jenten å betale boten hennes. Sier hun ja til alle vil det bli god butikk. Blant de mange som skriver på Facebook at de gjerne vil hjelpe til er den tsjekkiske EU-parlamentarikeren Tomas Zdechovsky, kjent i Norge for sin kamp for å få det norske barnevernet til å gi slipp på to barn tatt fra en tsjekkisk mor. Han skriver at han med glede melder seg frivillig til å betale boten, og at saken er latterlig og dum.

«Det er ulovlig å eie og bruke pepperspray, så hun vil trolig bli belastet for det,» forteller det lokale politiets talsmann Knud Kirsten til det danske TV-selskapet TV Syd. Mannen som angrep jenta flyktet fra åstedet, og har ennå ikke blitt tatt.

Også i Norge kan det få konsekvenser dersom du klarer å redde deg unna en seksualforbryter eller raner ved hjelp av ulovlig pepperspray. I følge nettsiden til firmaet Bodyguard.no, som selger forsvarsprodukter, brukes pepperspray av politiet i Norge, men bruken faller inn under våpenloven og er derfor ulovlig for privatpersoner både å eie og bruke. Det er pepper-ekstrakten fra chilipepper i sprayen som gjør den ulovlig.

Det finnes imidlertid et godt alternativ til pepperspray som i stedet inneholder en form for alkohol och/eller mentol. Det er disse sprayene Bodyguard.no selger, og de er lisensfrie og godkjent av Politidirektoratet.

Hvis du blir tatt for besittelse av ulovlig pepperspray, regnes det som brudd på Våpenloven og kan resultere i bøter eller fengsel inntil 3 måneder. Blir du tatt på fersk gjerning i å bruke det, blir straffen enda høyere fordi det regnes som grov mishandling, opplyser Bodygurad.no. Lovlige forsvarssprayer kan du imidlertid få kjøpt både via Bodygurad.no.

Slik tidene er nå mener lederen for Landforeningen for voldsofre, Margit Lømo, at forbudet bør oppheves. «Det er viktigere å forhindre voldtekt enn å ta hensyn til at seksualforbryteren kan få skader. Lømo mener også at tåregass-spray bør bli tillatt.

Back To Top